- Suplementy diety
- Kosmetyki
- Olejki eteryczne
- Polecane dla
- Promocje i wyprzedaże !
- Arctic Blue
- Aura Herbals
- Aurospirul
- BetterYou
- Bio-Kult
- BioSil
- bioU
- Boca Botanica
- Carlson
- Cha da Saude
- Cyanotech Co
- CureSupport
- Doctor's Best
- Dr. Enzmann MSE
- Dr. Mercola
- EkaMedica
- EkoToTu
- Enzymedica
- Garden of Life
- Goli Nutrition
- Grassberg
- Great Lakes Wellness
- Hepatica
- Herbovita
- Himalaya
- Holistic
- Holland & Barrett
- Jarrow Formulas
- Kenay
- Kiki Health
- K&K BIO+
- Krauterhaus Sanct Bernhard
- Labs212
- Life Extension
- Natrol
- Nature's Answer
- Navigator
- NeoCell
- NFO
- Nordaid
- Nordic Naturals
- Norsan
- NOW Foods
- NOW Pets
- Oregano Chaldikia
- Osavi
- OstroVit
- Ölmühle Solling
- Panaseus
- Perma-Guard
- Pharmatica
- Pure Lab
- Quicksilver
- Solgar
- Swanson
- T. A. Sciences
- Thorne Research
- Tierlieb
- Tisserand
- Together
- Trace Minerals
- Yango
Lista produktów producenta: Oregano Chaldikia
Grecka firma zajmująca się produkcją i sprzedażą produktów z oregano.
Oregano Chalkidika to stosunkowo nowa firma na rynku, która zajmuje się produkcją i sprzedażą organicznych produktów z oregano. Bazą wszystkich produktów jest dobrze znane greckie oregano (Origanum vulgare ssp. Hirtum). Pola uprawne znajdują się w Chalkidiki, na równinie między miejscowościami New Triglia i Elaiochoria. Pierwsze uprawy eksperymentalne powstały w 2013 r. Wtedy zostały wybrane odmiany oregano odpowiednie dla tego rejonu i klimatu.
Po uważnej obserwacji zbiorów z upraw eksperymentalnych wybrano najlepsze sposoby kultywacji oraz zapewniono niezbędną infrastrukturę produkcji. Pierwszą plantację o powierzchni 1 hektara założono w roku 2015, a kolejną w 2017. Celem firmy jest rozwinięcie czterech hektarów uprawy oregano przed końcem 2020 roku, a w dalszych planach jeszcze większy rozwój pól uprawnych oraz infrastruktury produkcyjnej. Uprawy oregano są organiczne, co poświadczają odpowiednie certyfikaty.
Śródziemnomorski klimat regionu tworzy na obszarze upraw oregano mikroklimat obfitujący w dni słoneczne i brak większych opadów (łączny opad roczny wynosi poniżej 400 mm), co wraz z wysoką temperaturą tworzy idealne warunki do uzyskania najwyższej jakości olejku z oregano.
Uprawiana odmiana oregano została wybrana we współpracy z ekspertami w dziedzinie roślin aromatycznych, a obecna plantacja powstała w wyniku obserwacji upraw eksperymentalnych. Co więcej, cały materiał roślinny używany do produkcji jest rozmnażany przez przycinanie, aby zachować genetyczne cechy charakterystyczne dla wybranej odmiany i zapewnić najlepszą kontrolę jakości. Procedura usuwania chwastów spełnia wymogi uprawy organicznej i gwarantuje, że produkt finalny nie zawiera domieszek innych ziół, jest wolny od substancji chemicznych i tym samym całkowicie bezpieczny dla konsumenta.
Oregano jest jednym z głównych składników wielu dań kuchni śródziemnomorskiej ze względu na swój wyjątkowy aromat i smak. Greckie oregano jest uważane za najlepsze na świecie. Śródziemnomorski klimat wzmacnia jego cechy charakterystyczne, które intensyfikują jego przyjemny aromat i ochronne działanie na ludzki organizm.
Większość pól uprawnych nie jest nawadniana, przez co oregano rośnie w warunkach zbliżonych do naturalnego środowiska znanego dzikiego oregano w górach Grecji. Dlatego też nasz produkt cechuje się wyjątkowym aromatem i mocnym smakiem. Co więcej, posiada również wysoki poziom karwakrolu, cennego związku olejku z oregano. Kolejną cechą wpływającą na jakość olejku z oregano jest zawartość tymolu. Im mniej tymolu, tym mniejsza toksyczność i lepsza jakość oregano. Szczegółowe badania i testy przeprowadzone w celu wyboru najlepszej odmiany oregano, a także nieustanne monitorowanie i opieka nad roślinami pozwalają nam produkować najwyższej jakości olejek ze stałą zawartością karwakrolu powyżej 80% oraz poziomem tymolu poniżej 1%.